Artisten
I Afrikansk musik är rytmen själva musiken. Här skapar instrumenten och rösterna rytmer, som läggs till och binds ihop till en rytmikens ryamatta. Dansen och rytmen hänger ihop och genom rörelsen kommunicerar man sin glädje, sin sorg eller förtvivlan. Allt detta är sprunget ur en kulturtradition som är djupt rotat i den afrikanska myllan.

Denna erfarenhet kom väl till pass när Hassan mötte en annan musiktradition, den svenska folkmusiken. Den svenska 3-takten stämde väl överens med de afrikanska rytmerna och på så sätt fick folkrockgruppen Kebnekajse på 70-talet ännu en medlem, kanske den mest exotiska av dem alla. Det samarbetet har varat sedan 1973.

Hassan har sedan ankomsten till Sverige varit tongivande i ett stort antal gruppkonstellationer runtom i Skandinavien de flesta med afrikanske förtecken. Förutom Kebnekajse kan nämnas Happy boys band/Bush, Wombah, Futa Jallong, Levande Livet Afro Line, Piirpauke.

Musikern
Hassan Bah, percussionist med djembe, och kongoma som specialité.




Djembe, en västafrikansk trumma.



Kongoma, eller tum-piano är ett rytminstrument bestående av en resonanslåda försedd med sågblad.


Hassan har under åren arbetar med artister som t.ex.: Cornelius Vreeswijk, Erik Bibb, Malando Gassama, Cyndee Peters, Kebnekajse, Babatunde Tony Ellis, Johnny Dyani, Amadou Jarr m.fl. Han har också regelbundet arbetat som musiker på de flesta av Stockholm danscenter.

Dansare
Hassan började sin danskarriär 1958, vid 12 års ålder. Då blev han medlem i en Ballett de Federal i Conacry, där han stannade i 3 år. Som medlem i en balett i Afrika tränar man 6-7 timmar varje dag, utom fredag då man går till moskén. Att undervisa var det inte tal om förrän man själv hade 5-6 års erfarenhet (ca 7-8.000 lektionstimmar) av dans, sång, komedi och musicerande. Dansen förde honom vidare till Ballet de L´oest des African med säte i Senegal samt Ballet Bougouina. Turnerandet gick i Guinea, Senegal, Mauretanien, Gambia och Spanien.

Hassan har kommit att spela en viktig roll då de första dansklasserna började bildas i Sverige. Med honom, Malando Gassama och Nackabon Margit Ogebratt kom livemusiken, dansen, och den västafrikanske kulturen till danslokalerna i Stockholm. Efter några år kom andra, däribland Anna-Lena Tell med sitt danscenter Dans Dojon, att axla manteln att föra ut den afrikanska dansen till de nyfikna svenskarna.

Under 80-talet ledde Hassan sin egen Ballet Kakelambé i Stockholm

Lärare

Barn och rytmik
Hassan arbetar gärna med barn och ungdomar i olika åldrar. Tillsammans bygger de instrument av de mest skiftande slag, dansar, sjunger och spelar. Han anpassar dagen efter grupp och önskemål.

Konferensaktiviteter
Som kortare eller längre inslag vid konferenser, möten och kongresser. Se vidare under www.bambarabam.se

Kurser:
Afrikansk dans (vuxen)
Afrikansk dans (barn)
Afrikansk dans (pensionär
Afrikanska sånger (alla åldrar)
Djembe (afrikansk trumma)
Afrikansk dans och trumma (blandade åldrar)
Rytmikkurs (där barn och vuxna bygger egna instrument)
Afrikansk musik (specialkurs för de som vill lära sig grunderna i afrikansk musik:

Privata lektioner:
Djembe
Kongoma
Sång